Płatki owsiane z musem z jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    2 szt
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • miód

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • suszona żurawina

    1 garść
  • banan

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na bardzo drobne kawałki. Przerzuć do rondla, podlej wodą i paruj na małym ogniu aż będą miękkie. Gotowy mus wymieszaj z miodem i cynamonem.
Do garnka przelej mleko z odrobiną wody. Zagotuj. Na gotujące się wsyp płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj suszoną żurawinę.
Gotową owsiankę przełóż do salaterki lub miseczki.
Na wierzchu połóż mus jabłkowy wymieszany z miodem i cynamonem.
Można również dodać plasterki banana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 07.09.2016 07:42
pyszne śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat