Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona owsianka z jabłkami i malinowym serkiem, DS XVIII odc. 3
Lubicie szarlotkę? Jeśli tak, to pieczona owsianka z jabłkami i serkiem malinowym będzie śniadaniem, które pokochacie już od pierwszego... zjedzenia ;)
Z tego przepisu dowiecie się:
- jakich użyć przypraw i owoców użyć do owsianki?
- jak przygotować owsiankę w piekarniku?
- z czym podawać owsiankę?
Opis przygotowania
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Na dno formy do pieczenia wysypujemy płatki owsiane. Dodajemy kardamon Prymat, miód oraz suszoną żurawinę. Całość zalewamy napojem roślinnym lub zwykłym mlekiem. Kroimy jabłko (w plasterki lub inne kształty), układamy na wierzchu i posypujemy cynamonem Prymat. Całość skrapiamy sokiem ze świeżej pomarańczy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut.
Do serka śmietankowego dokładamy maliny i mieszamy. Posypujemy cukrem ze skórką cytryny Prymat.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej orzechy laskowe.
Gotową owsiankę dekorujemy świeżymi borówkami, podprażonymi orzechami, a na koniec polewamy miodem. Serek podajemy w osobnej misce.