Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z sosem śliwkowym
Pozostałą mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli, cukier, gotowy, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.
Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
Następnie gdy ciasto podwoi swoją objętość nabieram je łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz na patelni. Placki smażę z obu stron na małym ogniu, aby miały czas się upiec w środku.
SOS ŚLIWKOWY: umyte i pozbawione pestek śliwki kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier brązowy i cały czas mieszając podgrzewam, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodaję pokrojone śliwki, cynamon, sok z cytryny i delikatnie mieszam. Całość smażę do czasu, aż śliwki nieco zmiękną, ale się jeszcze nie rozgotują.
Usmażone placuszki podaję polane gorącym sosem śliwkowym.