Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z ricottą i domowym syropem malinowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ricotta 150 gram
mleko 100 ml
jajko 1 szt
mąka pszenna 60 gram
cukier waniliowy 2 łyzeczki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sól do smaku
syrop malinowy 150 ml
maliny świeże 1 garść
tłuszcz do smażenia dowolnie

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z ricottą i domowym syropem malinowym

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce /przy pomocy miksera włączając wolne obroty/, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie gładkie ciasto. Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową niewielkie placuszki i piec z obu stron , aż przybiorą złocisty kolor. Do smażenia placuszków doskonale nadaje się dobrej jakości patelnia teflonowa, na której placuszki te można smażyć bez tłuszczu, ale jeśli konieczne jest jego dodanie najlepiej jeśli będzie to odrobina oleju arachidowego, ryżowego lub z pestek winogron. /…ale może być również rzepakowy/ . Największym urokiem ricottowych placuszków jest to, że są niezwykle delikatne i nie ociekają tłuszczem.
Gotowe placuszki ułożyć na talerzu, każdy polać syropem malinowym , można ułożyć w wieżyczki /teraz taki sposób jest bardzo popularny/ i udekorować świeżymi malinami.
.....ale dla łasuchów kleksik dobrego , gęstego jogurtu lub śmietany, śmietankowego twarożku jest również mile widziany...
Syrop, który dodałam do placuszków można przygotować w/g przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/248962/domowy-syrop-malinowy.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 14.11.2012 20:18
Jak przepięknie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak