Placuszki z kurczaka z cukinią i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne i zdrowe placuszki dla całej rodziny. Niesamowitego smaku nadaje świeży koperek. Sposób smażenia oraz składniki sprawiają, że obiad jest zdrowy, idealny dla dzieci. U nas zagoszczą jeszcze nie raz.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z kurczaka

    1 sztuka
  • cukinia

    0.5 sztuki
  • ser żółty

    100 gramów
  • koperek

    1 pęczek
  • pieczarki

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    4 sztuki
  • mleko 3,2%

    0.25 szklanki
  • mąka ryżowa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa.

Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy nożem. Cebulę kroimy w kosteczkę.

Wszystkie składniki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie smażymy placuszki na rozgrzanej patelni. Najlepiej usmażyć na zdrowym tłuszczu lub nieprzywierającej patelni. Kładłam po 2-3 łyżki masy na jednego placuszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat