Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kukurydzy z chilli

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kukurydza w puszce 1 szt
szalotka 1 szt
papryczka chilli 1 szt
natka kolendry 1 garść
jajko 1 szt
mąka pszenna 2-4 łyżki
sól i pieprz
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kukurydzy z chilli

Kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy przekładamy do miseczki. Do kukurydzy dodajemy posiekaną kolendrę (lub pietruszkę ) pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i papryczkę chilli. Mieszamy.

Do warzyw wbijamy jajko, wsypujemy cumin, odrobinę soli i pieprzu , dodajemy 2 łyżki mąki i starannie wszystko mieszamy.

Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnie porcję ciasta i formujemy w miarę okrągłe placuszki. Smażmy je po 3-5 minut z każdej strony.

Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy same lub z kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane chilli i kolendrą.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sabik86 23.04.2016 09:33
Świetny przepis, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak