Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kukurydzą, kolendrą i papryką wędzoną, DS XVII odc. 38

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na placuszki z kukurydzą, kolendrą i aromatycznymi dodatkami: papryką wędzoną, świeżym ogórkiem, mango i limonką. Placki możesz zrobić z kukurydzy z puszki lub ugotowanej kukurydzy w kolbie. Świetne, warzywne danie obiadowe - wytrawne placuszki z kukurydzą.

Składniki:

Placki:

kukurydza w puszce 1 (340g) puszka
szalotka 2 sztuki
jaja 2 sztuki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mąka kukurydziana 40 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
świeża kolendra 1/2 pęczka
olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:

sezam jasny 1 łyżeczka
serek śmietankowy 130 gramów
ogórek 1 sztuka
mango 1/2 sztuki
limonka 1 sztuka

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz ognisty mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Porada

Kukurydzę w puszce możemy zastąpić ugotowaną kukurydzą w kolbie. Wtedy potrzebujemy dwóch kolb. Masa na placuszki powinna być zwarta. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, możemy dodać więcej mąki kukurydzianej.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kukurydzą, kolendrą i papryką wędzoną, DS XVII odc. 38

Przepis na wytrawne placuszki z kukurydzą z puszki. Podane ze świeżym ogórkiem, mango oraz serkiem śmietankowym. Zaskakująco pyszne połączenie smaków i przypraw. Pomysł na placuszki z mąki kukurydzianej - warzywne danie obiadowe.

1. Kukurydzę odsączamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Odmierzamy połowę kukurydzy i wrzucamy ją do dużej miski. Pozostałą część odkładamy. Do miski przekładamy także posiekane szalotki, wbijamy jajko, wsypujemy kmin rzymski i blendujemy składniki
na gładką masę.

2. Do masy na placuszki dodajemy pozostałą porcję kukurydzy, solimy i pieprzymy
do smaku pieprzem ognistym. Całość mieszamy za pomocą rózgi, wsypujemy mąkę kukurydzianą i sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawę curry, połowę posiekanej kolendry (pozostałą część zostawiamy do dekoracji) i raz jeszcze dokładnie mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Placuszki nakładamy łyżką i delikatnie dociskamy do patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy
na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.

4. W międzyczasie krótko prażymy sezam na suchej patelni. Ogórka kroimy w plastry, mango w łódeczki.

Sposób podania:

Placki wykładamy na talerz, smarujemy białym serkiem. Dekorujemy plastrami ogórka, mango i posypujemy wędzoną papryką oraz kolendrą. Danie skrapiamy sokiem z limonki.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 25.11.2022 18:32
Bardzo fajne i proste przepisy
Kama1 08.11.2022 10:35
Pani Daria powinna sobie dać spokój, prezentuje koszmarne przepisy. Połączone smaki w jej przepisach to jakiś koszmar. W kuchni powinna być prostota, no a szczytem breji były te placuszki z kukurydzy. Znajdźcie prawdziwych doradców smaku.
Doradca Smaku 10.11.2022 08:01
Daria lubi eksperymentować w kuchni, a jej dania stanowią często niecodzienne połączenie smaków. Podczas kręcenia odcinków nasza ekipa zajadała się tworzonymi potrawami i były pyszne! Polecam dam im szansę i wypróbować przepisy Doradcy Smaku :)
Kiki 09.11.2022 19:14
Nie prawda są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak