Placuszki z kukurydzą, kolendrą i papryką wędzoną, DS XVII odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Placuszki z kukurydzą, kolendrą i papryką wędzoną, DS XVII odc. 38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na placuszki z kukurydzą, kolendrą i aromatycznymi dodatkami: papryką wędzoną, świeżym ogórkiem, mango i limonką. Placki możesz zrobić z kukurydzy z puszki lub ugotowanej kukurydzy w kolbie. Świetne, warzywne danie obiadowe - wytrawne placuszki z kukurydzą.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki:

  • kukurydza w puszce

    1 (340g) puszka
  • szalotka

    2 sztuki
  • jaja

    2 sztuki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka kukurydziana

    40 gramów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • świeża kolendra

    1/2 pęczka
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Dodatki:

  • sezam jasny

    1 łyżeczka
  • serek śmietankowy

    130 gramów
  • ogórek

    1 sztuka
  • mango

    1/2 sztuki
  • limonka

    1 sztuka

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz ognisty mielony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placuszki z kukurydzą, kolendrą i papryką wędzoną, DS XVII odc. 38

Przepis na wytrawne placuszki z kukurydzą z puszki. Podane ze świeżym ogórkiem, mango oraz serkiem śmietankowym. Zaskakująco pyszne połączenie smaków i przypraw. Pomysł na placuszki z mąki kukurydzianej - warzywne danie obiadowe.

1. Kukurydzę odsączamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Odmierzamy połowę kukurydzy i wrzucamy ją do dużej miski. Pozostałą część odkładamy. Do miski przekładamy także posiekane szalotki, wbijamy jajko, wsypujemy kmin rzymski i blendujemy składniki
na gładką masę.

2. Do masy na placuszki dodajemy pozostałą porcję kukurydzy, solimy i pieprzymy
do smaku pieprzem ognistym. Całość mieszamy za pomocą rózgi, wsypujemy mąkę kukurydzianą i sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawę curry, połowę posiekanej kolendry (pozostałą część zostawiamy do dekoracji) i raz jeszcze dokładnie mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Placuszki nakładamy łyżką i delikatnie dociskamy do patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy
na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.

4. W międzyczasie krótko prażymy sezam na suchej patelni. Ogórka kroimy w plastry, mango w łódeczki.

Sposób podania:

Placki wykładamy na talerz, smarujemy białym serkiem. Dekorujemy plastrami ogórka, mango i posypujemy wędzoną papryką oraz kolendrą. Danie skrapiamy sokiem z limonki.

 

 

Doradca Smaku
Kukurydzę w puszce możemy zastąpić ugotowaną kukurydzą w kolbie. Wtedy potrzebujemy dwóch kolb. Masa na placuszki powinna być zwarta. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, możemy dodać więcej mąki kukurydzianej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ola 2 tygodnie temu
Bardzo fajne i proste przepisy
Kama1 08.11.2022 10:35
Pani Daria powinna sobie dać spokój, prezentuje koszmarne przepisy. Połączone smaki w jej przepisach to jakiś koszmar. W kuchni powinna być prostota, no a szczytem breji były te placuszki z kukurydzy. Znajdźcie prawdziwych doradców smaku.
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Daria lubi eksperymentować w kuchni, a jej dania stanowią często niecodzienne połączenie smaków. Podczas kręcenia odcinków nasza ekipa zajadała się tworzonymi potrawami i były pyszne! Polecam dam im szansę i wypróbować przepisy Doradcy Smaku :)
Kiki 5 tygodni temu
Nie prawda są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat