placuszki z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • bulion

    1 szklanka
  • serek bieluch

    100 gram
  • kurkuma

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
  • pomidory z puszki

    1 puszka
  • chilli

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy w bulionie i odstawiamy na ok. 20 min., aby spęczniała. Po ostygnięciu kaszy, mieszamy ją z jajkiem, serkiem i drobno pokrojonym szczypiorkiem(pół pęczka). Całość doprawiamy kurkumą, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Małe placuszki smażymy na rogrzanej oliwie z oliwek.

Dymkę kroimy na grube części (szypiorek i cebulkę).Rozgrzewamy masło na patelni i na nim smażymy pokrojoną dymkę. Po kilku minutach dodajemy pomidory, dolewamy octu i przyprawiamy przyprawami.

Podajemy ciepłe placuszki z sosem pomidorowym na jednym talerzyku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariposas 20.12.2011 21:30
super
m1monika 30.12.2010 09:21
ciekawe :-)
Ewa111 15.11.2010 13:10
ciekawy przepis
ben-ka 31.10.2010 21:24
Warte wypróbowania:) podoba mi się Twój przepis!
ElizaT 31.10.2010 21:13
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat