Placuszki z kaszą manną i malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 i 1/4 szkl
  • kasza manna

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • maliny

    1 szkl
  • cukier puder

    do posypania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W rondelku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem waniliowym.Resztę mleka mieszamy z kaszą manną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy ok 3 minuty ciągle mieszając. Przykrywamy folią spożywczą , żeby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Kaszkę miksujemy z żółtkami, dodajemy mąkę z proszkiem i pianę, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy umyte maliny (garść zostawiamy do dekoracji) i powoli łączymy z ciastem.
Łyżką kładziemy porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy na złoto.
Podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane malinami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 28.06.2017 16:31
Spróbuj, są bardzo smaczne, delikatne.
RenataZ-et 28.06.2017 10:47
super placuszki
mirosława4 28.06.2017 10:39
muszę wypróbować
Patrycja33 28.06.2017 10:37
z kaszy manny jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat