Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kalafiora i kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt maly
por 1 spory
filet z kurczaka 400 g
jajko 2 szt
mąka ok 5 łyżki
jogurt naturalny 1 kubeczek
żurawina suszona 3 łyżki
masło 1/2 łyżki
oliwa 1/2 łyżki
sól d/s
pieprz d/s
Papryka słodka mielona Prymat d/s
oregano d/s
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kalafiora i kurczaka

Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, następnie smażmy na wolnym ogniu na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek aż por się zeszkli i nawet lekko przyrumieni (dodajemy odrobinkę soli podczas smażenia). Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i kroimy w drobną kostkę (na malutkie różyczki), używamy tylko różyczek kalafiora, bez trzpieni, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, pokrojoną drobno, suszoną żurawinę oraz przysmażone pory. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką, oregano (po około łyżeczce), solą oraz pieprzem. Dodajemy jajka, jogurt naturalny oraz mąkę i znowu bardzo dokładnie mieszamy (masa powinna być dość gęsta i powinna się trzymać razem, jeśli jest za rzadka należy dodać jeszcze trochę mąki). Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Łyżką, albo ręcznie formujemy płaskie placuszki i smażymy na dość wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Wykładamy na ręcznik papierowy, chwilę osączamy i zjadamy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak