Placuszki z gotowanych ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju, dodajemy do ziemniaków.
Również dodajemy jajko, oba rodzaje mąki i sól. Dokładnie wyrabiamy.
Formujemy wałek o średnicy 4 cm, kroimy na kawałki długości 3 cm, każdy spłaszczamy.
Smażymy z obu stron na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 02.03.2014 07:59
Smaczny pomysł
Pietruszka 06.12.2013 20:51
pyszne placuszki
Anna169Hosz 26.10.2013 19:17
Ale apetyczne.
ONY_za_kare 24.10.2013 19:17
dobry pomysł
Rybciia 19.08.2013 16:46
fajne :)))
IwonaKa 18.08.2013 00:07
smaczne,robiłam takie kiedyś
Łukasz15 02.08.2013 19:59
Ciekawy przepis
jeta72 19.07.2013 10:24
smaczne :-)
Papryczka 15.07.2013 15:31
dobre są takie placuszki
m1monika 27.05.2013 11:58
fajny przepis :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat