Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z dyni makaronowej - na słodko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 2 szkl. duszona
mąka gryczana 2 łyżki
mąka ryżowa 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier brązowy 1-2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat mała łyżeczka
jajko 2
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z dyni makaronowej - na słodko

Kroki postępowania

1
Dynię makaronową pokroić, usunąć gniazda nasienne i włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia.
Szczelnie zamknąć dołączoną klamerką i włożyć do mikrofalówki.
Ogrzewać 10 minut przy mocy 750W, po czym pozostawić do zupełnego ostygnięcia nie otwierając woreczka.
Krok 1 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
2
Miąższ oddzielić od skóry za pomocą dużej łyżki.
Przełożyć do miski.
Krok 2 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
3
Dodać jajka, mąki, sodę, sól, cukier i zmielony słonecznik (można go zastąpić zmielonymi migdałami, orzechami).
Krok 3 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
4
Wymieszać na jednolitą masę.
Krok 4 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
5
Na teflonowej patelni stopić kawałek masła.
Krok 5 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
6
Kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na małym ogniu, aż spód się zrumieni.
Krok 6 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
7
Ostrożnie odwrócić za pomocą szerokiej łopatki.
UWAGA! Placuszki są bardzo delikatne.
Krok 7 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto
8
Podawać z twarożkiem waniliowym bądź z naturalnym/owocowym jogurtem albo śmietaną.
Krok 8 - Placuszki z dyni makaronowej - na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 14.11.2012 18:47
smzcznutkie
sylwia / sytofala 14.11.2012 16:40
a mnie dynia makaronowa w tym roku nie urosła
Poison1988 14.11.2012 11:21
uwielbiam i też często robię :)
adelajda 14.11.2012 10:52
chętnie bym zjadła !
Habibi 14.11.2012 10:43
Smak trudno opisać - są słodziutkie i pulchniutkie :) ... troszkę czuć grykę, ale minimalnie... Cukier brązowy, jaki dałam, to domowy waniliowy przygotowany na cukrze trzcinowym :)
Asia130 14.11.2012 10:24
ciekawa jestem jak smakują
Piotr-21 14.11.2012 10:21
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak