Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii - wersja na słodko

4.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka (mała)
mąka pszenna 1 szklanka
mleko ok. 1/2 szklanki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
jajko 1 sztuka
cukier do posypania
jogurt naturalny 1 kubeczek (gęsty)
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii - wersja na słodko

Cukinię obieram, wykrawam środek i ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce ucieram trzepaczką całe jajko z cukrem i szczyptą soli na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę (w razie potrzeby można dać jej więcej) oraz mleko i rozcieram, aby nie było grudek. Przekładam startą cukinię do rozrobionej masy i wszystko razem mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placuszki z obu stron na złoty kolor. Zdejmuję z patelni na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przekładam placuszki na talerz i jedną część posypuję cukrem, a na drugą nakładam po małym kleksie gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.08.2015 13:36
pyszne placuszki :-)
Franciszek 28.08.2015 00:49
dobre placuszki
Jumper123 27.08.2015 22:39
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak