Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii i tofu

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego.

Składniki:

cukinie małe 2 sztuki
tofu 150 gramów
cebula biała 1 sztuka
mąka 8 łyżek
jajko 2 sztuki
mleko 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i tofu

KROK 1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.

KROK 2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.02.2019 13:36
Nabrałam apetytu na te pyszne placuszki :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:08
Takimi placuszkami to ja chętnie się poczęstuję.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak