Placuszki z cukinii i tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie małe

    2 sztuki
  • tofu

    150 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • mąka

    8 łyżek
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.

KROK 2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 20.02.2019 13:36
Nabrałam apetytu na te pyszne placuszki :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:08
Takimi placuszkami to ja chętnie się poczęstuję.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat