Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i tofu
KROK 1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.
KROK 2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym.
Życzę smacznego! :)