Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki serowo - dyniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg półtłusty 250 gram
miąższ z dyni 200 gram
jajko 2
mąka 5 łyżek
cukier puder 3,5 łyżki + do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki serowo - dyniowe

Kroki postępowania

1
Miąższ dyni wkładamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno.
Krok 1 - Placuszki serowo - dyniowe  foto
2
Po czym przekładamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Studzimy.
Krok 2 - Placuszki serowo - dyniowe  foto
3
Twaróg miksujemy mikserem z żółtkami i cukrem pudrem na jednolitą masę.
Krok 3 - Placuszki serowo - dyniowe  foto
4
Następnie dodajemy dynię i przez chwilę dalej miksujemy.
Krok 4 - Placuszki serowo - dyniowe  foto
5
Do masy wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5 - Placuszki serowo - dyniowe  foto
6
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką do połączenia się białek z masą.
Krok 6 - Placuszki serowo - dyniowe  foto
7
Z powstałego ciasta, nabierając łyżką smażymy porcjami placuszki - na złoty kolor z obu stron.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Placuszki serowo - dyniowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 01.10.2015 18:08
muszą mieć ciekawy smak :)
mysza75 01.10.2015 14:53
bardzo fajne placuszki
Anna169Hosz 01.10.2015 12:01
Apetyczne placuszki!
IKrakowianka 01.10.2015 10:45
fajne placuszki
Krystyna32 01.10.2015 10:11
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak