Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
ser biały 250 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 200 ml
cukier waniliowy 16 g
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Porada

Ważne ,aby sera nie rozdrabniać za bardzo,cały urok tych placków polega na tym,aby było widać w środku grudki sera.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki serowe

Mąkę przesiewamy,robimy wgłębienie,kruszymy do niego ser ,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o konsystencji jak na pierogi. Wałkujemy na grubość 0,5-0,7 cm (placuszki nie mogą być za cienkie),wycinamy szklanką lub foremką do ciastek dowolne kształty,smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z miodem,dżemem jak kto lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.12.2016 08:52
bardzo dobre
dom-agi 08.12.2016 06:55
Uwielbiam takie placki!
Wiesława1 07.12.2016 10:25
Pyszne placuszki
Krystyna32 07.12.2016 08:02
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak