Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż

    120 gramów
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    0,5 szklanki
  • mąka

    0,75 szklanki
  • olej do smażenia

  • cukier puder

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki ryżowe foto

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Ugotowany ryż studzimy.

Krok 2 - Placuszki ryżowe foto
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę.
Krok 3 - Placuszki ryżowe foto
Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy.
Krok 4 - Placuszki ryżowe foto
Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Placuszki ryżowe foto

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!

Cukiereczek13
1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy. 2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat