Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

ryż 120 gramów
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 2 sztuki
śmietana 18% 0,5 szklanki
mąka 0,75 szklanki
olej do smażenia
cukier puder
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy. 2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe

Kroki postępowania

1

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Ugotowany ryż studzimy.

Krok 1 - Placuszki ryżowe foto
2
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę.
Krok 2 - Placuszki ryżowe foto
3
Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy.
Krok 3 - Placuszki ryżowe foto
4
Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Placuszki ryżowe foto
5

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!

Krok 5 - Placuszki ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maki 31.08.2022 19:12
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak