PLACUSZKI RYŻOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    2
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 opakowaia
  • olej

    do smażenia
  • owoce

    wg uznania
  • jogurt

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryz gotujemy tak aby był sypki, odcedzamy i studzimy.
Jajka rozcieramy z cukrem. Mieszamy i dodajemy cały czas mieszając na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt lub śmietanę a na koniec ugotowany ryż.

Smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z konfiturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 11.06.2011 13:28
smaczny przepis
szajba2 07.06.2011 17:13
lubię takie wynalazki
kielcok1 18.05.2011 18:59
można spróbować
rakow2 12.02.2011 15:29
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat