Placuszki makaronowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    300 g
  • jaja

    2 sztuki
  • ser żółty

    8 plastrów
  • wędlina

    10 plastrów
  • mąka

    1,5 szklanki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • Bazylia suszona Prymat

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gdy się ugotuje odcedzamy i dokładnie przelewamy zimną wodą.
2. Zimny makaron wrzucamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w grubą kostkę wędlinę oraz ser pokrojony w drobną kosteczkę. Wsypujemy pieprz i przyprawę uniwersalną i dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej (około 1/2 szklanki). Na mocno rozgrzany olej łyżką nakładamy i spłaszczamy placuszki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Placuszki odsączamy z tłuszczu, wyjmujemy na talerz i lekko posypujemy słodką papryką i bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 28.03.2015 10:37
extra placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat