Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki grysikowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grysik 1/2 szkl
mleko 1 1/2 szkl
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżeczki
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
jajko 2
sól szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki grysikowe

Mleko zagotować z cukrem i masłem. Wsypać grysik i dobrze zamieszać aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Ostudzić. Do grysiku dodać żółtka, proszek i mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą grysikową. Olej rozgrzać na patelni i smażyć niewielkie placuszki.

Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubiona konfiturą.
Wyszło mi 14 placuszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 27.06.2013 08:08
Aż nabrałam ochoty by je zrobić :)
LoLa 27.06.2013 05:56
muszą być smaczne mniam
Adam/ZUB3R 26.06.2013 23:08
smaczne placki
Pomocnik 26.06.2013 22:46
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak