Placki ziemniaczano-marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • marchewka

    2 duże
  • cebula biała

    1 duża
  • jajka

    3-4
  • sól czosnkowa

    do smaku
  • pieprz biały

    do smaku
  • mąka pszenna

    5-6 łyżek
  • skrobia ziemniaczana

    1-2 łyżki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę ugotować w skóce, jak do sałatki jarzynowej - ostudzić, obrać i pokroić w kawałki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, podobnie cebulę.
Warzywa wrzucić do malaksera i zmiksować na głądką masę z dodatkiem jajek.
Masę ziemniaczaną przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, mąkę i skrobię - wymieszać.
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 28.12.2012 11:08
też czasem robię z dodatkiem marchewki :) Ale podobnie jak ziemniaki ścieram na surowo:)
artur7 14.08.2012 14:10
ciekawe polaczenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat