Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-marchewkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchewka 2 duże
cebula biała 1 duża
jajko 3-4
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 5-6 łyżek
skrobia ziemniaczana 1-2 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-marchewkowe

Marchewkę ugotować w skóce, jak do sałatki jarzynowej - ostudzić, obrać i pokroić w kawałki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, podobnie cebulę.
Warzywa wrzucić do malaksera i zmiksować na głądką masę z dodatkiem jajek.
Masę ziemniaczaną przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, mąkę i skrobię - wymieszać.
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 28.12.2012 11:08
też czasem robię z dodatkiem marchewki :) Ale podobnie jak ziemniaki ścieram na surowo:)
artur7 14.08.2012 14:10
ciekawe polaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak