Placki ziemniaczano-marchewkowe z sałatką ze śledzia przygotował Piotr Ogiński

odc. 9 Najlepsza Kuchnia!

Placki ziemniaczano-marchewkowe z sałatką ze śledzia przygotował Piotr Ogiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placki ziemniaczano-marchewkowe z sałatką ze śledzia i domowym majonezem przygotował Piotr Ogiński w kolejnym odcinku programu Najlepsza Kuchnia! Pyszne placuszki zostały doprawione kurkumą i podane z sałatką ze śledzia i samodzielnie zrobionym majonezem. Co powiecie na takie danie?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placki:

  • marchew

    1 szt.
  • ziemniaki wysokoskrobiowe

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    2 duże łyż.
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 mała łyż.
  • olej

    1 mała łyż.
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    szczypta

Na sałatkę:

  • śledzie w oleju

    150g opakowanie
  • cebula

    1 szt.
  • koperek świeży

    do dekoracji

Na majonez domowy:

  • jajko

    1 szt.
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    szczypta
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 mała łyż.
  • olej

    250 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,25 mała łyż.
  • sok z cytryny

    kilka kropli
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placki ziemniaczano-marchewkowe z sałatką ze śledzia przygotował Piotr Ogiński

Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy w misce razem z jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy mąkę i kurkumę mieloną.

Placki smażymy na patelni* z dwóch stron na złoty kolor.

Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sól i musztardę sarepską, olej roślinny i blendujemy mixSy. Na koniec dodajemy chili pieprz cayenne i kilka kropel cytryny.

Śledzia odsączamy z oliwy i kroimy w paski, cebulę kroimy w krążki.

Placki wykładamy na talerz, na placki nakładamy domowy majonez, następnie śledzie, przyozdabiamy cebulką i koperkiem.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Patelnia URA 28 cm, mikser (blender) MixSy Zepter.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 21.12.2018 19:14
Pięknie podane i na pewno bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat