Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na placki:
-
marchew
1 szt. -
ziemniaki wysokoskrobiowe
0,5 kg -
jajko
1 szt. -
mąka
2 duże łyż. -
Kurkuma mielona Prymat
0,5 mała łyż. -
olej
1 mała łyż. -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
szczypta -
Pieprz czarny Prymat w młynku
szczypta
Na sałatkę:
-
śledzie w oleju
150g opakowanie -
cebula
1 szt. -
koperek świeży
do dekoracji
Na majonez domowy:
-
jajko
1 szt. -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
szczypta -
Musztarda sarepska Prymat
1 mała łyż. -
olej
250 ml -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
0,25 mała łyż. -
sok z cytryny
kilka kropli
Przepis i sposób przygotowania Placki ziemniaczano-marchewkowe z sałatką ze śledzia przygotował Piotr Ogiński
Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy w misce razem z jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy mąkę i kurkumę mieloną.
Placki smażymy na patelni* z dwóch stron na złoty kolor.
Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sól i musztardę sarepską, olej roślinny i blendujemy mixSy. Na koniec dodajemy chili pieprz cayenne i kilka kropel cytryny.
Śledzia odsączamy z oliwy i kroimy w paski, cebulę kroimy w krążki.
Placki wykładamy na talerz, na placki nakładamy domowy majonez, następnie śledzie, przyozdabiamy cebulką i koperkiem.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Patelnia URA 28 cm, mikser (blender) MixSy Zepter.
Komentarze (1)