Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano- dyniowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki

miąższ z dyni 70 dag
ziemniaki 35 dag
jajko 2 sztuka

Salsa

pomidory 60 dag
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuka
sok z limetki

Dodatkowo

szczypiorek
olej rzepakowy
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano- dyniowe

Przygotowanie salsy pomidorowej:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru soku.

Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę i poszatkowany drobno czosnek. Doprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.



Przygotowanie placków z dyni i ziemniaków:

Miąższ z dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki na drobnych oczkach.

Dodajemy jajka, wsypujemy płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na gorącym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie i cienkie placuszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placki podajemy z salsą z pomidorów posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 20.06.2014 10:28
Podobają mi się.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak