Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano- dyniowe
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę i poszatkowany drobno czosnek. Doprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.
Przygotowanie placków z dyni i ziemniaków:
Miąższ z dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki na drobnych oczkach.
Dodajemy jajka, wsypujemy płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na gorącym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie i cienkie placuszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placki podajemy z salsą z pomidorów posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.