Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano - cukiniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
ziemniaki młode 8 sztuk
czosnek 4 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 2 sztuki
mąka pełnoziarnista 3 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano - cukiniowe

Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce. Cukinię obraną młodą 25cm ucieramy na grubych oczkach. Niemal natychmiast wyjdzie z nich sok, więc go odcedzamy. Ząbki czosnku kroimy drobno i miażdżymy nożem /robię tak odkąd zepsułam wyciskarkę/ dodajemy do masy ziemniaczano - cukiniowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy 2 jajka, mieszamy, a na koniec zagęszczamy 3 płaskimi łyżkami mąki pszennej pełnoziarnistej.
Taka ilość jajek i mąki pozwala mi piec placki na patelni beztłuszczowej.

Wykładamy łyżką masę na rozgrzaną patelnię i po zrumienieniu przekręcamy placki na drugą stronę.
Zapewniam, ze smażone bez tłuszczu są równie pyszne. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak