Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjne placki ziemniaczane z dużą ilością szczypiorku podane z kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki:

Na placki

ziemniaki 1 kg
szczypior 0.5 pęczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 2 duża łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Ponadto:

olej 0.5 litra
kwaśna śmietana 18% 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Szczypiorek i dymkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, szczypiorek oraz mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak