Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne placki ziemniaczane z dużą ilością szczypiorku podane z kleksem kwaśnej śmietany.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placki

  • ziemniaki

    1 kg
  • szczypior

    0.5 pęczka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    2 duża łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Ponadto:

  • olej

    0.5 litra
  • kwaśna śmietana 18%

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczypiorek i dymkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, szczypiorek oraz mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat