Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym to przepis, który przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Placki ziemniaczane są daniem, które można łączyć z innymi dodatkami na wiele różnych sposobów. W przypadku placków ziemniaczanych z sosem pomidorowym, warto sięgnąć po dobrej jakości pomidory, by ich smak zachwycał. Pamiętajcie również, że pomidory mają w sobie dużą ilość wody, dlatego podczas ich gotowania, pozwólcie na lekkie odparowanie wody. Smacznego!
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wykonanie sosu:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, zmiksowane pomidory. Dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku i podawać.