Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym to wyjątkowe połączenie! Chrupiące placki ziemniaczane, które dzięki właściwemu doprawieniu nabierają wyjątkowego smaku, są idealną bazą, którą można zestawić z innymi dodatkami. Z tego względu rodzajów sosów, który można do nich dodać, jest bardzo dużo. Najczęściej sięgamy po sos gulaszowy z kawałkami mięsa wołowego, wieprzowego czy drobiowego jak w przepisie na placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie. W polskich domach częstym dodatkiem do placków ziemniaczanych jest śmietana czy cukier. Placki ziemniaczane z sosem grzybowym mają wyjątkowy, głęboki smak. To zasługa grzybów, które sprawiają, ze placki ziemniaczane stają się daniem niemalże wykwintnym!
Kroki postępowania
1. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w większe kawałki. Pamiętajcie, że troszkę się skurczą podczas gotowania. W między czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.
2. Kiedy cebula się zarumieni dorzucamy grzyby i wszystko dokładnie mieszamy obsmażamy ok 2 min.
3. Następnie dolewamy szklankę może więcej wody tak aby przykryła nam całość. Dodajemy łyżkę Przyprawy do potraw Kucharek ewentualnie listek laurowy albo sami doprawiacie wg upodobań.
4. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Woda powinna zredukować swoją objętość o połowę. Do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 jajka szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane ja ułożyłam jeden na drugim i polewamy gotowym sosikiem. Podajemy na gorąco.