Placki ziemniaczane z orientalnym gulaszem z gęsi

Placki ziemniaczane z orientalnym gulaszem z gęsi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gulasz

  • pierś z gęsi

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • dynia

    20 dag
  • szalotka

    2 sztuki
  • imbir

    3 cm
  • miód

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • placki ziemniaczane

  • ziemniaki

    1/2 kilogram
  • szalotka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

  • sól

  • pieprz

  • majeranek otarty

    1/2 łyżeczki
  • papryka

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

GULASZ:
1.Na zimną patelnię kładziemy gęś – skórą do dołu. Zaczynamy smażyć na średnim ogniu do momentu aż skórka będzie chrupiąca, a tłuszcz się wytopi.
2.Następnie obsmażamy gęś z kolejnych stron. Podsmażamy około 5 minut z każdej strony (tak, żeby nie przesuszyć mięsa).
3.Usmażoną gęś kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową. Gęś musi chwilę odpocząć, żeby przy krojeniu nie stracić wszystkich soków.
4.Kroimy warzywa: dynię i paprykę w średniej wielkości kostkę; marchewkę i szalotkę w średniej grubości plasterki; a imbir i czosnek w cienkie plasterki.
5.Gęś kroimy w dość dużą kostkę.
6.Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa. Chwilę podsmażamy.
7.Zalewamy winem, octem balsamicznym i miodem. Mieszamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę gęś. Chwilę podsmażamy, cały czas mieszając. Po około 2 minutach zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dorzucamy liść laurowy, rozmaryn i majeranek. Dusimy na małym ogniu do momentu zmięknięcia warzyw (około 20 – 25 minut).
8.W małym garnuszku przygotowujemy z masła i mąki zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy i złotawego koloru.
9.Jak warzywa zmiękną dodajemy przygotowaną zasmażkę oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut.

PLACKI ZIEMNIACZANE
1.Obieramy ziemniaki i szalotkę, które następnie ucieramy lub mielimy w blenderze na jednolitą masę.
2.Żeby placki nie były tak mokre, ze zmielonych ziemniaków z szalotką odsączamy wodę –na sitku z małymi oczkami lub przez bawełnianą szmatkę.
3.Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
4.Placki smażymy na wytopionym wcześniej tłuszczu z gęsi na średnim ogniu, do uzyskania jasno brązowego koloru.

Przygotowane placki polewamy przygotowanym gulaszem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia26

08.12.2013 13:02
ślinka leci:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat