Placki ziemniaczane z koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • marchewka

    1 szt
  • por młody

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • posiekany koperek

    2-3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.

Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć.

Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat