Placki ziemniaczane z koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • marchewka

    1 szt
  • por młody

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • posiekany koperek

    2-3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.

Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć.

Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat