Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z koperkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchewka 1 szt
por młody 1 szt
cebula 1 szt
posiekany koperek 2-3 łyżki
jajko 1 szt
mąka pszenna 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z koperkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.

Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć.

Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
2
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
3
Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
4
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto
5
Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z koperkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak