Placki ziemniaczane z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 g
  • mąka ziemniaczana

    5 g
  • olej do smażenia

  • cynamon

    2 łyżeczki
  • jabłko

    1 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    10 g
  • jaja

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, cynamon, a także sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i łyżką formujemy placki. Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Podajemy np. ze śmietaną i cukrem. Smacznego!
Betka
Jeśli masa będzie zbyt luźna należy dodać jeszcze troszkę mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat