Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
czosnek 5 ząbków
cebula biała 2 szt.
jajko 2 szt.
mąka 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki:
ziemniaki obieramy , czosnek również. W kubku można przygotować jajko rozmieszane z mąką.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem foto
2
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce jarzynowe,jeśli ziemniaki mają dużo wody odciskamy. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy rozbełtaną mąkę z jajkiem , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem foto
3
Smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem foto
4
Podajemy ze śmietaną lub z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 14.08.2013 17:06
placuszki super
SmacznaPyza 13.08.2013 18:00
przyznam, że bez cebuli to sobie w ogóle placków ziemniaczanych nie wyobrażam
sasanka 13.08.2013 13:03
jak się patrzy na zdjęcie to aż czuć chrupanie :D
Bernadeta1 13.08.2013 12:45
lubię takie chrupiące placki ziemniaczane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak