Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 1 mała sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki

Klopsiki

filet z kurczaka 30 dag
bułka namoczona w mleku 1 odciśnięta sztuka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat według uznania
Pieprz ziołowy mielony Prymat według uznania
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 10 dag
gorąca woda

Dodatkowo

olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

Porada

Dzięki śmietanie dodanej do ciasta, ciasto nam nie ściemnieje.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami.

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy.

Wykonanie:

1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę zagotowujemy.

3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 03.09.2016 08:29
Zapewniam, że bardzo dobre.
gusia1000 01.09.2016 12:07
Dobre jedzenie.
Babeczka35 31.08.2016 22:49
Dziękuję:)
dodi 31.08.2016 21:03
pyszne jedzonko
trufelek 31.08.2016 20:46
Pycha :)
Urszula Świeca 31.08.2016 20:44
Smaczne danie.))
IKrakowianka 31.08.2016 19:32
świetny pomysł na pyszny obiad :)
Babeczka35 31.08.2016 18:21
Dziękuję:)
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:53
fajny pomysł :)
Ewelina1991 31.08.2016 16:44
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak