Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane po węgiersku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki ziemniacznae

ziemniaki 1-1,2 kg
jajko 2 szt
mąka 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

sos pieczarkowy

pieczarki 500 g
masło 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz
śmietana do zup 100 ml
mąka 1 łyżka

dodatkowo

natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po węgiersku

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieram i kroję w talarki.
Krok 1 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto
2
Na dużej patelni lub w garnku roztapiam masło.
Krok 2 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto
3
Na masło wrzucam pieczarki, sole i duszę je do miękkość podlewając wodą. W śmietanie rozrabiam mąkę około 1 łyżki, śmietaną zalewam pieczarki i zagotowuję, wyłączam sos.
Krok 3 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto
4
Ziemniaki obieram, ścieram na tarce, wbijam do nich jajka i doprawiam solą wraz z pieprzem.
Krok 4 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto
5
Następnie dodaje mąkę i mieszam ciasto aby nie było zbyt wodniste.
Krok 5 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto
6
Na rozgrzanym oleju smażę duże placki ziemniaczane.
Krok 6 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto
7
Podaję placki polewając sosem i posypując natką.
Krok 7 - Placki ziemniaczane po węgiersku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 25.09.2014 16:51
mniam, pyszności)
Pietruszka 11.09.2014 10:05
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak