Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane nadziewane tartymi buraczkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ PLACKI

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 1 średnia
jajko 2
mąka pszenna
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

~ BURACZKI

buraki czerwone 2 średnie
sok z cytryny do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Placki można podawać z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany albo jogurtem greckim, lub zimnym sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane nadziewane tartymi buraczkami

* BURACZKI:
(należy przygotować dzień wcześniej)

Buraki wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć i każdego osobno owinąć w folię aluminiową. Upiec w gorącym piekarniku do miękkości. Ostudzić, obrać i utrzeć na drobnych lub dużych oczkach - posolić solą czosnkową, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny - wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.

* PLACKI:

Ziemniaki utrzeć na miazgę, a jeśli są bardzo wodniste, odcedzić część płynu. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce i połączyć z ziemniakami. Masę doprawić solą i pieprzem, wbić jajka i dodać tyle mąki, by powstała gęsta masa.

Na dużą patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać i układać spore porcje masy ziemniaczanej (ja wlewam 3 łyżki), rozprowadzić dość cienką warstwą, a po chwili na środek nałożyć trochę buraczków cienką warstwą, aby brzegi pozostały wolne - nakryć masą ziemniaczaną. Kiedy spód się zrumieni, ostrożnie odwrócić za pomocą szerokiej łopatki, i dosmażyć na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 26.12.2014 23:37
Ciekawy pomysł!
kasienka23 25.12.2014 15:36
Pomysłowe danie!
olkaaa 25.12.2014 10:18
muszę spróbować
Habibi 25.12.2014 08:58
Przepis powstał z miłości do buraczków i placków ziemniaczanych ;) Robię je z różnymi farszami, czasem mniejsze, a innym razem duże, jak patelnia i wówczas dopiekam w piekarniku. W zależności od rodzaju farszu podaję je od czasu do czasu z sosem potrawkowym, grzybowym lub mięsnym.
Ania321 25.12.2014 00:25
ciekawy przepis :)
Pietruszka 24.12.2014 22:47
ciekawe te placuszki, bardzo fajnie wyglądają
jasiek 24.12.2014 21:45
wspaniałe takie placki
Katarzyna59 24.12.2014 21:17
ciekawy pomysł
gosia1988 24.12.2014 20:38
pomysłowe - muszę takie zrobić :)
RenataZ-et 24.12.2014 20:08
bardzo ciekawy pomysł
mirosława4 24.12.2014 17:48
ciekawy pomysł i przepis także :)
w mojej kuchni 24.12.2014 14:35
świetny pomysł i smaczny
Alex_M 24.12.2014 13:26
chętnie bym spróbowała :)
caralajna 24.12.2014 13:10
wyglądają zjawiskowo, na pewno by mi smakowały
Joannasz3190 24.12.2014 12:55
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak