Placki ziemniaczane inaczej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • mleko

    150 ml
  • jajko

    3 szt
  • mąka

    25 dag
  • masło

    2 łyzki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka wymieszać z mlekiem, dodać mąkę, roztopione masło, dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnać płyn, dodać do ciasta, pryprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, połaczyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto. Piec około 3 min z każdej strony. Podawać z mięsem lub sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 04.06.2013 19:51
a to mleko i maslo maja konkretne znaczenie ? placki smakuja inaczej? bo nie wiem w jakim celu te skladniki sa dodawane
Iwusia 21.07.2012 20:56
pyszne :]
anulka69 29.02.2012 10:21
tak nie robiłam, ale spróbuję
Małgosia6 15.12.2011 08:29
super muszę spróbować
mehia 11.06.2011 19:05
extra
jolaxa 17.01.2011 13:47
musi byc smaczne
wolochski 16.01.2011 14:02
super
Małgorzata113 30.12.2010 08:54
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat