placki z ryżu i maślanki (rice dosa)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1/2 szklanki (ryż do sushi)
  • płatki ryżowe

    1 łyżka
  • maślanka

    1 szklanka
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • kardamon

    1/2 łyżeczki (mielony)
  • tłuszcz do smażenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż i płatki ryżowe zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Czytałam że można użyć gotową mąkę ryżową. Mąkę zalać maślanką i odstawić na całą noc. Następnie jeszcze raz blenderem rozdrobnić. Dodać przyprawy i sodę i zamieszać.
Smażyć na małej ilości tłuszczu (tak tylko żeby się nie przylepiły) tylko z jednej strony na małym ogniu bez przykrycia, nie za długo bo będą sztywne i zaczną pękać. Wymaga to trochę wprawy, której sama jeszcze nie posiadam, ale zrobiłam je jak umiałam najlepiej ;)
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
justynkag 16.03.2015 19:39
jeszcze o takich nie slyszalam.do sprawdzenia
Bernadeta1 15.03.2015 17:28
na pewno pyszne placki
Ola1young 15.03.2015 15:35
apetyczne danie :)
mirosława4 15.03.2015 14:39
świetne na przekąskę
engie23 15.03.2015 13:32
super wygląda
Stenka 15.03.2015 13:10
ciekawy przepis
fotoviderek 15.03.2015 12:26
Świetny pomysł :)
Ania84 15.03.2015 12:10
smakowicie wyglądają
Lucan 15.03.2015 12:08
ciekawy przepis!
Konczi 15.03.2015 10:44
pysznie wyglądają, podoba mi się przepis :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat