Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na bliny:
-
mąka gryczana
300 gramów -
mąka pszenna
50 g -
jaja
2 szt. -
maślanka
250 mililitrów -
olej rzepakowy
100 mililitrów -
masło
50 g -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
kawior czerwony
1 łyżeczka -
szczypiorek
do dekoracji
Na dip:
-
rzodkiewka
4 sztuki -
pomidor
1 sztuka -
szczypiorek
1 pęczek -
śmietana 18%
180 g -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Papryka ostra mielona To Naturalne
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem, odc. 3
Bliny:
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną. Wbijamy jaja, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wlewamy 150 ml maślanki i całość miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze około 100 ml maślanki. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy białym pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok na 10–15 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki okrągłe bliny. Smażymy z dwóch stron około 2–3 minut do uzyskania złocistego koloru. Bliny wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy tłuszcz. Na talerzu układamy bliny, z boku nakładamy dip. Na dip nakładamy czerwony kawior. Dekorujemy szczypiorkiem.
Dip:
Rzodkiewki i szczypiorek siekamy, pomidor kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kwaśną śmietanę, dodajemy rzodkiewkę, pomidory, szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy. Doprawiamy solą morską i jeszcze raz mieszamy.
Dodanie sody oczyszczonej spowoduje spulchnienie blinów. Sodę możemy dodawać też przy gotowaniu warzyw, by były bardziej miękkie i nie straciły swojego koloru.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się