Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na rosyjskie  bliny gryczane. Robert Sowa bliny proponuje podać z dipem. Bazą tego sosu jest kwaśna śmietana, a dodatkami pomidory, świeża rzodkiewka i szczypiorek. Danie można wzbogacić odrobiną czerwonego kawioru. Takie bliny to idealna propozycja na imprezę i zakąskę. Smacznego!

Składniki:

Na bliny:

mąka gryczana
300 gramów
mąka pszenna
50 g
jaja
2 szt.
maślanka
250 mililitrów
olej rzepakowy
100 mililitrów
masło
50 g
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
kawior czerwony
1 łyżeczka
szczypiorek
do dekoracji
Sklep Prymat

Na dip:

rzodkiewka
4 sztuki
pomidor
1 sztuka
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
śmietana 18%
180 g
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona To Naturalne
do smaku

Porada

Dodanie sody oczyszczonej spowoduje spulchnienie blinów. Sodę możemy dodawać też przy gotowaniu warzyw, by były bardziej miękkie i nie straciły swojego koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem, odc. 3

 

 

Bliny:

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną. Wbijamy jaja, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wlewamy 150 ml maślanki i całość miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze około 100 ml maślanki. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy białym pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok na 10–15 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki okrągłe bliny. Smażymy z dwóch stron około 2–3 minut do uzyskania złocistego koloru. Bliny wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy tłuszcz. Na talerzu układamy bliny, z boku nakładamy dip. Na dip nakładamy czerwony kawior. Dekorujemy szczypiorkiem.

Dip:

Rzodkiewki i szczypiorek siekamy, pomidor kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kwaśną śmietanę, dodajemy rzodkiewkę, pomidory, szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy. Doprawiamy solą morską i jeszcze raz mieszamy.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.03.2019 21:32
Smakowite danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak