Doradca Smaku X: Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na rosyjskie  bliny gryczane. Robert Sowa bliny proponuje podać z dipem. Bazą tego sosu jest kwaśna śmietana, a dodatkami pomidory, świeża rzodkiewka i szczypiorek. Danie można wzbogacić odrobiną czerwonego kawioru. Takie bliny to idealna propozycja na imprezę i zakąskę. Smacznego!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bliny:

  • mąka gryczana

    300 gramów
  • mąka pszenna

    50 g
  • jaja

    2 szt.
  • maślanka

    250 mililitrów
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • masło

    50 g
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kawior czerwony

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

    do dekoracji

Na dip:

  • rzodkiewka

    4 sztuki
  • pomidor

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • śmietana 18%

    180 g
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona To Naturalne

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

 

 

Bliny:

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną. Wbijamy jaja, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wlewamy 150 ml maślanki i całość miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze około 100 ml maślanki. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy białym pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok na 10–15 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki okrągłe bliny. Smażymy z dwóch stron około 2–3 minut do uzyskania złocistego koloru. Bliny wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy tłuszcz. Na talerzu układamy bliny, z boku nakładamy dip. Na dip nakładamy czerwony kawior. Dekorujemy szczypiorkiem.

Dip:

Rzodkiewki i szczypiorek siekamy, pomidor kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kwaśną śmietanę, dodajemy rzodkiewkę, pomidory, szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy. Doprawiamy solą morską i jeszcze raz mieszamy.

 

 

Doradca Smaku
Dodanie sody oczyszczonej spowoduje spulchnienie blinów. Sodę możemy dodawać też przy gotowaniu warzyw, by były bardziej miękkie i nie straciły swojego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.03.2019 21:32
Smakowite danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat