Przepis i sposób przygotowania na: Placki z owocami, DS XIX odc. 28
Placki z owocami z wykorzystaniem maślanki to przepis dla każdego fana słodkich śniadań. Do tego pyszny twarożek, który sprawia, iż całe danie jest pożywne i daje energię na dobry początek dnia.
Jak zrobić placki z owocami z maślanką i twarożkiem?
Do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, wsypujemy cukier z wanilią oraz mąkę. Dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Miksujemy mikserem do połączenia składników i odstawiamy na parę minut.
Następnie smażymy placki na suchej patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
Twaróg tłusty wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy śmietankę oraz cukier z cynamonem. Mieszamy rózgą do uzyskania gładkiej masy.
Owoce kroimy i wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier z wanilią oraz sok z cytryny. Podsmażamy na wolnym ogniu.
Na talerz nakładamy placki, dodajemy twarożek oraz owoce. Dekorujemy listkami świeżej mięty.