Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe ciasto z rogalików, DS XVIII odc. 20
To danie sprawi, że odżyją Wasze wspomnienia z Włoch! Słodkie i owocowe ciasto z rogalików składa się z podobnych składników co śniadania podawane w słonecznej Italii.
Do przygotowania ciasta użyjecie croissantów lub dowolnych słodkich rogalików, a także twarogu bez laktozy i ulubionych owoców: brzoskwini, jabłek lub gruszek. Żurawina nada daniu nutę kwasowości, a korzenny smak i aromat uzyskacie dzięki cynamonowi. Pyszności!
Opis przygotowania
Croissanty kroimy na pół oraz wzdłuż i układamy na blasze dziubkami do środka. Twaróg bez laktozy kruszymy drobno bezpośrednio na croissanty. Brzoskwinie kroimy w ćwiartki lub kostkę wg uznania i układamy na croissantach. Całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz dodajemy żurawinę Smak. Pozostałe rogaliki układamy na całości wierzchem do góry przy przykryły owoce.
Przygotowujemy masę jajeczną: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko bez laktozy. Dodajemy startą na tarce skórkę z cytryny oraz cukier z wanilią Prymat. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
Całość dania podlewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, program góra - dół na 50 min.
Na suchej patelni podprażamy orzechy.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika , posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy orzechami i listkiem melisy.