Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Śniadaniowe ciasto z rogalików, DS XVIII odc. 20

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Zacznij dzień od pysznego ciasta z rogalików z brzoskwiniami! Takie śniadanie sprawi, że już od rana będziesz w wyśmienitym humorze.

Składniki:

croissant
7 sztuk
brzoskwinie
4 sztuki
twaróg bez laktozy
1/2 sztuki
jajko
6 sztuk
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mleko bez laktozy
1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Żurawina klasyczna Smak
2-3 łyżeczki
Sklep Prymat
skórka cytrynowa
1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
orzechy włoskie
1 garść
listki melisy
1 liść

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe ciasto z rogalików, DS XVIII odc. 20

To danie sprawi, że odżyją Wasze wspomnienia z Włoch! Słodkie i owocowe ciasto z rogalików składa się z podobnych składników co śniadania podawane w słonecznej Italii. 

Do przygotowania ciasta użyjecie croissantów lub dowolnych słodkich rogalików, a także twarogu bez laktozy i ulubionych owoców: brzoskwini, jabłek lub gruszek. Żurawina nada daniu nutę kwasowości, a korzenny smak i aromat uzyskacie dzięki cynamonowi. Pyszności!

Opis przygotowania

1

Croissanty kroimy na pół oraz wzdłuż i układamy na blasze dziubkami do środka. Twaróg bez laktozy kruszymy drobno bezpośrednio na croissanty. Brzoskwinie kroimy w ćwiartki lub kostkę wg uznania i układamy na croissantach. Całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz dodajemy żurawinę Smak. Pozostałe rogaliki układamy na całości wierzchem do góry przy przykryły owoce.

2

Przygotowujemy masę jajeczną: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko bez laktozy. Dodajemy startą na tarce skórkę z cytryny oraz cukier z wanilią Prymat. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.

3

Całość dania podlewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, program góra - dół na 50 min.

4

Na suchej patelni podprażamy orzechy.

5

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika , posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy orzechami i listkiem melisy. 

Śniadaniowe ciasto z rogalików to danie zgodne z duchem #zerowaste, gdyż możecie użyć rogalików z poprzedniego dnia. Nic nie może się zmarnować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak