Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką

Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placki są naprawdę pyszne, pożywne oraz z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą jeczmienną.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 9 placków:

  • kasza jęczmienna ugotowana

    200 g
  • mąka

    0.5 szklanki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    0.75 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    2 szczypty
  • papryka słodka

    2 szczypty
  • papryka ostra

    2 szczypty
  • proszek do pieczenia

    0.75 łyżeczki

Dodatkowo:

  • ser żółty

    50 g
  • cebula prażona

    3 łyżki

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kasza jęczmienna powinna być ugotowana w osolonej wodzie, a ser starty na średnich oczkach tarki.
W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z kaszą, miękkim/płynnym masłem, żółtym serem oraz prażoną cebulką.

Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).

Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.

(Na zimno również świetnie smakują.)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

20.11.2018 21:34
Bardzo pożywne placuszki. Skoro sprawdzają się także na zimno, to będą świetne jako drugie śniadanie w pracy.

Bożena Matuszczyk

20.11.2018 09:37
Ciekawa jestem smaku takich placuszków ,ale muszą być pyszne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat