Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placki są naprawdę pyszne, pożywne oraz z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą jeczmienną.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 9 placków:

  • kasza jęczmienna ugotowana

    200 g
  • mąka

    0.5 szklanki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    0.75 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 szczypty
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypty
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 szczypty
  • proszek do pieczenia

    0.75 łyżeczki

Dodatkowo:

  • ser żółty

    50 g
  • Cebulka smażona Prymat

    3 łyżki

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kasza jęczmienna powinna być ugotowana w osolonej wodzie, a ser starty na średnich oczkach tarki.
W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z kaszą, miękkim/płynnym masłem, żółtym serem oraz prażoną cebulką.

Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).

Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.

(Na zimno również świetnie smakują.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 2 tygodnie temu
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 20.11.2018 21:34
Bardzo pożywne placuszki. Skoro sprawdzają się także na zimno, to będą świetne jako drugie śniadanie w pracy.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 09:37
Ciekawa jestem smaku takich placuszków ,ale muszą być pyszne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat