Placki z kalafiora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    3 szt
  • mąka

    4 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kalafiora oczyszczamy i mozcymy w wodzie z octem przez kilka minut. Odsączamy i zalewamy gorącą wodą dodając odrobinę soli i cukru. Gotujemy. Ugotowany kalafior odcedzamy studzimy i wycinamy głąby. Dzielimy na małe różyczki. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle, mieszamy z kalafiorem wbijamy dwa jajka i dodajemy dwie łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy kotleciki, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron. Podajemy z sałatką lub nawet z ziemniakami. SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kamyk 22.05.2013 21:11
za kalafiorem nie przepadam , ale takie placki może mi posmakują
Izka192 17.10.2012 11:25
ciekawy przepis
Botwinka 13.10.2012 23:10
fajne
Fiffi 03.10.2012 22:23
jadłam podobne, bardzo smaczne
ziutula 26.08.2012 21:15
mogą być i z kalafiora placki,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat