Placki z cukinii z grzybami leśnymi

Placki z cukinii z grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    3 małe szt.
  • grzyby suszone

    1 garść
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka

    2 szt.
  • majonez light

    1 duża łyżka
  • mąka pszenna

    około 8 łyżek
  • koper świeży

    1 mały pęczek
  • olej do smażenia

PRZYPRAWY

  • mielony kminek Prymat

  • kurkuma mielona

  • papryka ostra mielona

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Uwielbiam placki z cukinii, która jest lekkostrawna, pozytywnie wpływa na nasze trawienie i dostarcza nam wiele wartości odżywczych - potasu, magnezu, żelaza oraz witamin - C, A, K, PP i B1. Tym razem przygotowałam puszyste placuszki, którym smaku dodaje grzybowa nuta oraz dodatek majonezu. Często goszczą na naszym stole, ale wybieram je także jako posiłek potreningowy lub drugie śniadanie. Placuszki świetnie smakują na zimno, a także na ciepło z dodatkiem kremowego sosu grzybowego.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Drugiego dnia gotujemy je około 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałeczki.

KROK 2. Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte cukinie odstawiamy na chwilę, aby odpowiednio puściły wodę, a następnie dobrze odciskamy z nadmiaru soku.

KROK 3. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, jajka, mąkę, majonez, pokrojone grzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy szczyptę mielonego kminku, kurkumy i ostrej papryki, a także posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.

KROK 4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub kremowym sosem grzybowym.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

16.11.2016 21:30
pyszności :)

ilka01

16.11.2016 20:41
pyszności :)

Agnieszka-87-25

16.11.2016 16:15
smaczne placuszki

sezamek

16.11.2016 15:52
fajne placuszki :)

anka1988

16.11.2016 14:58
aż mi zapachniało nimi :)

Patrycja33

16.11.2016 14:00
pyszny obiad :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat