Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z brukwią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 0,5 kg
warzywa 30 dag ( brukiew)
marchewka 0,5 szt
por 0,5 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
szczypiorek usiekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos pieczarkowy

cebula 0,5 szt
masło 1 łyżka
pieczarki 20-30 dag
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Porada

Placki ziemniaczane są bardzo popularne, z dodatkiem brukwi i marchewki smakują wyśmienicie.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z brukwią

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki, marchew i brukiew zetrzeć na tarce lub w malakserze o średnich oczkach.
Krok 1 - Placki z brukwią foto
2
Do startych warzyw dodać posiekany por i szczypior.
Krok 2 - Placki z brukwią foto
3
Wsypać obie mąki, dodać jajko, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Placki z brukwią foto
4
Na rozgrzany olej wkładać nieduże porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Placki z brukwią foto
5
Sos pieczarkowy
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć.
Krok 5 - Placki z brukwią foto
6
Podlać niewielką ilością wody, gotować pod przykryciem około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wody, połączyć z grzybami, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 6 - Placki z brukwią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.12.2016 11:25
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak