Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z botwinką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 1 szklanka
mąka pszenna 0,6 szklanka
jajko 2 sztuka
ser feta 20 dag
botwinka 0,5 sztuka
jogurt naturalny
olej rzepakowy
koperek
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z botwinką

Botwinkę dokładnie płuczemy. Jeśli ma niezbyt duże buraczki, możemy je również wykorzystać.

Liście i łodyżki botwinki drobno siekamy, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę.

Wrzucamy do wrzącego wywaru warzywnego lub drobiowego (ewentualnie lekko osolonej wody) i gotujemy 3-4 minuty, studzimy.

Do mleka dodajemy mąkę i jajka oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dokładnie miksujemy.

Wrzucamy botwinkę i pokrojony w kostkę serek. Ponownie mieszamy.

Patelnię do naleśników rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju rzepakowego.

Smażymy z obu stron na rumiano średniej wielkości placuszki (Jeśli macie foremki do jajek sadzonych w kształcie kwiatków czy serduszek, możecie placuszki usmażyć z ich wykorzystaniem.

Placuszki podajemy z jogurtem greckim i drobno posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 28.04.2014 09:02
super danie!
berys18 28.04.2014 08:41
super pomysł
wwwiolka 27.04.2014 21:25
Bardzo fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak