Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki warzywno-mięsne

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 szt
brokuł 0,5 szt
mięso gotowane z kurczaka 20-25 dag
pieczarki 10 dag
jajko 2 szt
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
sól do smaku
cukier 0,5 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
majonez 2 łyżki
olej do smażenia

Porada

Placki przygotowane z warzyw i ugotowanego mięsa są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki warzywno-mięsne

Kroki postępowania

1
Do miski wbić jajka, wymieszać z przyprawą uniwersalną, pieprzem, solą i przyprawą do zup w płynie.
Krok 1 - Placki warzywno-mięsne foto
2
Ugotowane mięso obrać od kości, pokroić na kawałeczki.
Krok 2 - Placki warzywno-mięsne foto
3
Brokuł włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru i ugotować na pół miękko, wyjąć z wody, ostudzić, pokroić.
Krok 3 - Placki warzywno-mięsne foto
4
Mięso i brokuł włożyć do miski z jajkami, wsypać posiekaną czerwoną cebulę i pieczarki.
Krok 4 - Placki warzywno-mięsne foto
5
Dodać obie mąki, majonez i wymieszać.
Krok 5 - Placki warzywno-mięsne foto
6
Na rozgrzany olej wkładać porcje ciasta i z obu stron smażyć rumiane placuszki.
Krok 6 - Placki warzywno-mięsne foto
7
Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik, osączyć.
Krok 7 - Placki warzywno-mięsne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.10.2015 11:18
bardzo smaczne placuszki
Bernadeta1 01.09.2015 18:39
smaczne placuszki
RenataZ-et 01.09.2015 17:42
świetne placuszki
sylwia_sl 01.09.2015 16:51
Bardzo lubię takie placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak