Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki serowo-ziemniaczane

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Placuszki z sera i ziemniaków powstały jako sposób na wykorzystanie nadwyżki nadzienia do pierogów ruskich. Przygotowuję je znacznie częściej niż takie pierogi, ponieważ są szybsze w wykonaniu, a przy tym pyszne, szczególnie podane ze świeżymi pomidorami.

Składniki:

Placki serowo-ziemniaczane:

ser biały 400 gram
ziemniaki 6 sztuk
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek
kurkuma 0.5 łyżeczki
sól 3 szczypty
pieprz 2 szczypty
olej do smażenia 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Placki serowo-ziemniaczane

Ziemniaki ugotować i przestudzić. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przetrzeć i wraz z cebulką podsmażyć do miękkości. Ser oraz ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski. Wbić jajko, dodać wystudzoną cebulkę, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować placuszki i po obtoczeniu ich w bułce tartej smażyć z obu stron na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.01.2019 06:49
Smaczna propozycja.
Basiliana 16.01.2019 21:46
Dziękuję:)
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:12
Twoje placuszki wyglądają bardzo apetycznie i kusząco. Fajny prosty przepis .;)
Basiliana 16.01.2019 21:46
Dziękuję bardzo:) To prawda, placuszki są proste w wykonaniu, a przy tym smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak