Placki selerowe z gulaszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    2 średnie
  • szynka wieprzowa

    60 dag
  • cebula

    2 duże
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2-3 łyżki
  • jogurt gęsty

    200 g
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • pieprz

  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • olej do smażenia

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę przez 2 minuty. Następnie dorzucamy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Podlewamy wodą, tak by przykryła całość, dodajemy majeranek, czosnek granulowany, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny od czasu do czasu mieszając.

2. Obrany, umyty i osuszony seler ścieramy na dużych oczkach do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę (2 łyżki), przyprawę uniwersalną i szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placuszki i formujemy. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Gulasz w razie potrzeby dosalamy, dokładnie mieszamy. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody, powoli, ciągle mieszając wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Placuszki polewamy gulaszem. Układamy kleksy z jogurtu naturalnego i podajemy. Smacznego!
Justi2401
Wszyscy wiedzą, że placki ziemniaczane z gulaszem smakują rewelacyjnie. Ale czy próbowaliście placków z selera? Jeśli nie to polecam, są chrupiące, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat