Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 500 g
pieczarki 500 g
papryka czerwona 1 szt.
cebula 2 duże szt.
groszek zielony kilka łyżek
pomidory pelati 1/2 puszki
rosół warzywny 2 kostki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Koperek suszony Prymat
olej rzepakowy
kluski 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto
2
Pieczarki obieramy i kroimy je w półplasterki. Mięso kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę kroimy w półplasterki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto
3
Mięso oprószamy przyprawą do wieprzowiny i krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka.
Krok 3 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto
4
Mięso zalewamy rosołem warzywnym (2 kostki rosołu warzywnego na 4-5 szklanek wody) i gotujemy przez 15 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto
5
Paprykę i cebulę podsmażamy chwilę na oleju i przekładamy do mięsa. Na koniec dodajemy pomidory pelati.
Krok 5 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto
6
Pokrojone wcześniej pieczarki obsmażamy na osobne patelni przez ok. 15 minut i dokładamy do mięsa z warzywami. Całość gotujemy ok .45 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto
7
Pod koniec gotowania dodajemy groszek oraz domowe kluseczki i doprawiamy koperkiem.
Całość można doprawić do smaku solą morska i pieprzem czarnym.
Krok 7 - Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak