Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki drobiowe z boczkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka pojedynczy
boczek wędzony 150 gram
cebula 1 sztuka
pieczarki 3 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
musztarda 2 łyżeczki
bazylia świeża 1 łyżka
czosnek posiekany 1 łyżeczka
sól
pieprz
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
olej rzepakowy do smażenia ok. 2-3 łyżki
sos czosnkowy do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Placki drobiowe z boczkiem

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w kostkę, a następnie lekko go przesmażamy na suchej patelni.
Krok 1 - Placki drobiowe z boczkiem foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie odparowujemy wodę i studzimy.
Krok 2 - Placki drobiowe z boczkiem foto
3
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do niego boczek z cebulą i pieczarkami.
Krok 3 - Placki drobiowe z boczkiem foto
4
Na koniec dodajemy jajko, musztardę, bazylię, czosnek i mąkę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i garam masala. Mieszamy dokładnie łyżką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (na patelnię nakładamy łyżką, lekko spłaszczając masę).
Krok 4 - Placki drobiowe z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 11.07.2015 15:00
jakie fajne placuszki
IKrakowianka 11.07.2015 13:00
uwielbiam takie placki
Maridka19 11.07.2015 10:13
Pyszne placuszki .
Damiano
Damiano 11.07.2015 09:18
smaczne placki
ewelinapac 10.07.2015 22:08
świetny przepis
Wafelek2601 10.07.2015 21:29
Świetne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak