Placki dla niejadków z bananem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko 3,2%

    0,5 szklanki
  • woda przegotowana

    odrobina
  • sól do smaku

  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • banan

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • otręby owsiane

    pół szklanki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko- mieszamy do jednolitej masy, dodajemy jajko i ponownie mieszamy, oddajemy sól i cukier. Obieramy banana i kroimy na drobne części lub rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta- mieszamy. Obieramy jajko i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na końcu dodajemy otręby i wszystko razem dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dość gęste aby nie rozlewało się na patelni.
agaK.
Olej dodajemy do ciasta nie na patelnię, wtedy możemy smażyć placki bez wlewania oleju na patelnię. Podajemy z bitą śmietaną, ulubioną polewą lub syropem klonowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat